top of page

Πετοφοβία

Η πετοφοβία συνδέεται με τα ταξίδια με αεροπλάνο. Παρόλο που στην εποχή μας οι άνθρωποι επιλέγουν να ταξιδέψουν με αεροπλάνο περισσότερο από ποτέ, η  πετοφοβία απασχολεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού!  

 

Η πετοφοβία αναφέρθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ως μια νεύρωση από την οποία έπασχαν κάποια μέλη πληρώματος αεροπλάνων και σχετιζόταν με το άγχος που βίωναν για την πτήση. Από το 1950, όταν ξεκίνησαν τα δρομολόγια για το ευρύ κοινό, άρχισε να συζητείται ως φοβία και μετά το 1970 άρχισε να αντιμετωπίζεται θεραπευτικά με συμπεριφορική και γνωσιακή θεραπεία.

 

Οι πάσχοντες από πετοφοβία βιώνουν μεγάλο άγχος, που μπορεί να συνδέεται απλώς με την ιδέα πως θα ταξιδέψουν με αεροπλάνο έως το να βρίσκονται μέσα σ’ αυτό και να ταξιδεύουν. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ανησυχία, εφίδρωση, ταχυκαρδία, ζαλάδα,  ναυτία, ακόμη και κρίση πανικού. Δεν υποφέρουν όλοι από τα ίδια συμπτώματα, ούτε προκαλούνται τα συμπτώματα σε όλους από τα ίδια ερεθίσματα. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να χαίρεται στην ιδέα να οργανώσει ένα ταξίδι με αεροπλάνο, αλλά, όταν φτάνει στον έλεγχο εισιτηρίων, να το βάζει στα πόδια!

 

Οι άνθρωποι που πάσχουν από πετοφοβία δε χρειάζεται να ανησυχούν για την ψυχική τους υγεία. Η πετοφοβία είναι μια συγκεκριμένη φοβία που μειώνει την ποιότητα ζωής, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο. Ωστόσο, η αντιμετώπισή της μπορεί να φέρει γενικότερες αλλαγές στη ζωή, έτσι ώστε ο άνθρωπος να αισθανθεί πως έχει γιατρευτεί από κάτι που τον βασάνιζε.

 

Κάποιες φορές η πετοφοβία συνοδεύεται και από άλλες φοβίες, όπως η κλειστοφοβία και η υψοφοβία, ή ακόμα και από μια γενική φοβία για το άγνωστο.  

 

Επιπρόσθετα οφέλη της αντιμετώπισης της πετοφοβίας με τα προγράμματα του fly without fear:

 

  • Οι συμμετέχοντες ενδυναμώνονται ψυχολογικά και αισθάνονται περισσότερο ικανοί να βάζουν στόχους και να τους πραγματοποιούν.

  • Έρχονται σε επαφή με την εσωτερική τους δύναμη και μαθαίνουν να την οδηγούν σε κανάλια που θα βελτιώσουν τη ζωή τους γενικότερα.

  • Γνωρίζουν καλύτερα το σώμα τους και την τεράστια δύναμη που έχει η σκέψη τους πάνω σ’ αυτό. Κατά συνέπεια ελέγχουν καλύτερα το συναίσθημά τους και τις αντιδράσεις τους σε στρεσογόνες καταστάσεις. 

  • Είναι πλέον σε θέση να χαλαρώνουν και να απολαμβάνουν οτιδήποτε επιθυμήσουν.

Πετοφοβια
Κλειστοφοβια

Πρόκειται για τον φόβο που αισθάνονται κάποια άτομα όταν βρίσκονται σε έναν μικρό ή σχετικά μικρό και κλειστό χώρο, από τον οποίο είναι δύσκολο ή αδύνατο να διαφύγουν επειδή αισθάνονται παγιδευμένα.

 

Η κλειστοφοβία θεωρείται αγχώδης διαταραχή που συχνά οδηγεί σε κρίσεις πανικού. Συνήθως κάνει την εμφάνισή της στην εφηβεία. Χαρακτηρίζεται από δύο βασικούς φόβους: τον φόβο του περιορισμού και τον φόβο της ασφυξίας.

 

Οι συνήθεις χώροι που προκαλούν την εκδήλωση των συμπτωμάτων είναι τo ασανσέρ, το αεροπλάνο, οι χώροι χωρίς παράθυρα, τα εμπορικά καταστήματα χωρίς παράθυρα, ιδιαίτερα όταν υπάρχει συνωστισμός, τα μικρά αυτοκίνητα και καμιά φορά τα στενά ζιβάγκο (πουλόβερ ή μπλούζες με ψηλό γιακά). Πολλές φορές τα συμπτώματα επισκέπτονται το άτομο είτε κατά τη διάρκεια μιας αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας είτε στην καρέκλα του οδοντίατρου, όχι από τον φόβο του πόνου αλλά από τον φόβο του περιορισμού.

 

Όταν το κλειστοφοβικό άτομο αισθανθεί τον περιορισμό, αρχίζει να μην αναπνέει σωστά, με αποτέλεσμα να μην οξυγονώνονται καλά το σώμα και ο εγκέφαλος και έτσι να προκαλούνται μια σειρά από δυσάρεστα και τρομακτικά συμπτώματα, όπως ιδρώτας, ταχυκαρδία, ζαλάδα, ξηροστομία, ναυτία, πονοκέφαλος και καμιά φορά διάρροια.

 

Η γνωσιακή – συμπεριφορική θεραπεία είναι από τους πιο σύγχρονους ενδεδειγμένους τρόπους αντιμετώπισης της φοβίας.

 

Πολύ συχνά, τα άτομα που φοβούνται τα ταξίδια με το αεροπλάνο έχουν και κάποια από τα συμπτώματα της κλειστοφοβίας. Η θεραπεία της πετοφοβίας μπορεί να βοηθήσει αυτά τα άτομα να ξεπεράσουν και τα κλειστοφοβικά τους συμπτώματα.

Κλειστοφοβία

Υψοφοβια

Υψοφοβία

Η υψοφοβία είναι ο μεγάλος και παράλογος φόβος που βιώνουν κάποια άτομα όταν βρίσκονται κάπου ψηλά, σε μπαλκόνια, βουνά, γκρεμούς, και συνδέεται με τον φόβο της πτώσης. Κάποιες φορές η υψοφοβία συνδέεται με την πετοφοβία.

 

Ο φόβος της πτώσης από κάποιο ύψος είναι ένας φυσιολογικός φόβος. ο οποίος όμως, όταν βιώνεται σε συνθήκες που δε σηματοδοτούν κίνδυνο, τότε δεν είναι πια φόβος αλλά φοβία. Έχει παρατηρηθεί, πως υπάρχει μια κατηγορία ατόμων που αντί να φοβούνται τα ύψη αισθάνονται μια ιδιαίτερη άνεση μ’ αυτά, και τέτοια άτομα μπορούν να κάνουν αναρρίχηση και διάφορες εργασίες στις εξωτερικές όψεις ψηλών κτιρίων.

 

Μια αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοβίας περιλαμβάνει διαδικασίες εικονικής πραγματικότητας (virtual reality) που βασίζονται στις γνωσιακές – συμπεριφορικές πρακτικές.

 

Τα προγράμματα του fly without fear βασίζονται σε γνωσιακές – συμπεριφορικές πρακτικές και περιλαμβάνουν εκπαίδευση με διαδικασίες εικονικής πραγματικότητας.

Φοβος για το αγνωστο

Φόβος για το άγνωστο

 

Ο φόβος για το άγνωστο συναντιέται στη βιβλιογραφία και ως «ξενοφοβία»,  η οποία προέρχεται ετυμολογικά από την αρχαία ελληνική λέξη «ξένος». Η έννοια της ξενοφοβίας βέβαια συνδέεται ειδικότερα με τον φόβο για τους ξένους (αυτούς που δε γνωρίζουμε ή και τους αλλοδαπούς).

 

Ο φόβος για το άγνωστο είναι ένας αμυντικός προστατευτικός μηχανισμός που έχει επιτρέψει στο ανθρώπινο είδος να επιβιώσει. Ωστόσο, εάν το άτομο βιώνει μεγάλο και συνεχόμενο στρες στις καθημερινές του συναναστροφές έτσι ώστε να καθίσταται δυσλειτουργικό, τότε πρέπει να αναζητήσει θεραπεία.

 

Ο φόβος για το άγνωστο συνδέεται κάποιες φορές με την πετοφοβία. Η θεραπεία της πετοφοβίας μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του φόβου για το άγνωστο και φυσικά στην αντιμετώπιση της ξενοφοβίας.

bottom of page